2010. december 5., vasárnap

fontos szösszenetek aunetről

ADÓZÁSI JÓHAODAFIGYELŐSDI:

- a 457-essel jar Living Away From Home Allowance es 4 evig hatalmas adokedvezmenyt ad. (akar 20%) ami jelentosen noveli a csaladi kasszat. Aztan 4 ev utan be lehet adni a PR kerelmet.
Ez szigorúan adózási kérdés, amihez csak a jobb adószakértők értenek.

- Annyit már megtanultam, tapasztalati úton, hogy a nagy könyvelő cégeknél dolgozó 457-eseknek valahogy mindig jár a LAFHA, másoknak meg nem mindig.
Nagyon fontos tétel, angolul 
Rule of thumb, hogy a Bevándorlási Törvény és az adószabályok másként definiálják az állandó- és az ideiglenes lakos fogalmát. Jellemző, hogy ha az adóhivatal honlapján kitöltöd az adószámítógép kérdéseire a válaszokat és mondjuk diákvízumod van, amit bizony ideiglenes vízum, akkor az adószámítógép állandó lakosnak minősít, mert adózási szempontból az vagy.
Ez szigorúan adózási kérdés, amihez csak a jobb adószakértők értenek.

- Tudom Zolihoz intezted a kerdesd de ex 457es ejtoernyoskent batorkodom hozzaszolni. A legnagyobb kulonbseg, hogy mig a 175 os egy fuggetlen, allando Au tartozkodast biztosito vizum, a 457-es egy ideiglenes vizum (elso korben max 4 ev, majd hosszabbithato) amihez mindenkeppen szukseges egy munkaltato, aki szponzoral.
http://www.immi.gov.au/skilled/general- ... ation/175/
http://www.immi.gov.au/skilled/skilled- ... ng-req.htm
A LAFHA- val kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy bizony a munkaltatotol is fugg, hogy megkapod-e.
En nem kaptam, ugyanakkor egy barati csalad, aki szinten 457-esen volt, az elso munkahelyen kapta ezt a kedvezmenyt, majd valtott, szinten ideiglenes (457)vizumra palyazott, megkapta, de az uj munkahelyen mar nem kapta a LAFHA-t. Ha egy ideiglenes lakos kapja is, abban a pillanatban elvesziti, mihelyst a PR vizumkerelmet beadja. Ugyanakkor az sem szabad elfelejteni, hogy PR-t birtokolva jar a Medicare, valamint (csalad eseteben) a gyerekek utan jaro kedvezmenyek, ugyhogy a mi esetunkben elmondhato, hogy mindenkeppen allando lakoskent jarunk jobban.

-Meg nehany gondolat a 457-essel kapcsolatban. Termesztesen lehet ez a vizum elonyos egy munkavallalo szamara, hiszen nem kell ra eveket varni, csak max. honapokat, a nyelvvizsga kovetelmeny joval alacsonyabb (a meglevo nyelvtudas itt helyben, munka mellett fejleszheto), relative olcso, szakmaelismertetes nem (mindig) kell es ami talan a legfontosabb, hogy a frissen erkezett AU-slander azonnal munkaba all. Igy akar helyben keresheti meg vegleges letelepedesenek koltsegeit. (Ami talan konnyebb, mint Mo-on) DEhadd irjam le a munkaltatohoz torteno kotottseg hatranyait is, majd 4 ev tapasztalataira hagyatkozva: fair-trading eseten jol mukodhet (erre lett kitalalva) ellenkezo esetben modern slavetrade. A heti 38 ora garantaltan tobb lesz es nincs ugrabugra, hiszen a vizum fugg az alkalmazotol ( felmondas eseten nem szunik meg a vizum , de 28 nap igencsak limitalt idointervallum egy uj szponzor felkutatasahoz) Meg kell emlitenem az ideiglenes let es munkahelytol fugges okozta stresszt. Ha lenne blogom, orakat irhatnek az evek alatt osszegyult, itt most egy szoban leirt SZIVATASROL. (bocs a szlengert, de most ez a legjobb szo ra, sokat mond) Es ugye az alkalmazo is csodbe mehet ami egy ujabb sresszfaktor. (bye-bye AU) Viszont, ha valakinek nincs letelepedesi szandeka, idejon, vilagot lat, dolgozik nehany evet, majd a szerzodes lejartaval befizetett SUPER-t felmarkova hazamegy (ez az osszeg a vilag nagyreszen nem komoly summa, de Mo-on jo lehet) Ebben az esetben idealis vizum.

- Visszalapoztam levelezesemben es talaltam konkret szamokat
Tehat hazaspar eseteben ket eltartott gyermekkel, $385 heti alberlet kifizetese mellett, $60,000 evi brutto bevetel (csak a palyazo bere, nem ossz csaladi bevetel) mellett a Living Away From Home Allowance nyujtotta kedvezmeny: "Estimated saving is $ 3346.00 per annum "
Ajanlatot adta: 
http://www.onevendor.com.au/
(Ugyanezen feltetelek mellett, allando lakoskent a tarsadalombiztositas nyujtotta kedvezmeny, ill a "csaladi potlek" a fenti osszeg duplaja)

szakmai papírok

újabb hír az éterben, ma kaptam egy levelet, ennek kapcsán áttanulmányoztam Bertók Zoli új honlapját, és konstatáltam, hogy sok változás történt, de akkor leegyszerűsítem saját magunk számára.
Tehát, mivel talán megcsillant egy lehetőség a kijutásra ismét, azzal indítok, hogy:
1., holnap megpróbálom utolérni a kapott kontaktot, és kikérdezem mit kell ponosan beszerezzünk,
2., párom tanulja az angolt, tavasszal nyelvvizsgázunk
3., szükség lesz a szakma elismertetésre is, 
4., így a szponzorációval kijuthatunk és ideiglenes vízumot kaphatunk. 
5., amikor már mindezek lementek, a későbbiekben nekiveselkedhetünk egy állandó lakosi vízumnak.

és akkor most a kibontás:

1., MUNKAADÓ:
kis betojás, mert rég beszéltem angolul, de tudom, hogy menni fog. :)
ezek, amikre mindenképpen rá kell kérdeznem, 
a, milyen papírok kellenek nekik a szponzorációs folyamat elindításához, 
   és rajta van e a szponzorálható szakmák listáján, és a hiányszakmák listáján a szakma. 
   (ASCO: 4211-11, ANZSCO: 321211 (general) Motor mechanic ergo, rajta van,
   de annak még utána kell nééznem mi az az ANZSCO kód..)
   (a fentiben amire tippelek, hogy mi kell, az a szakma elismertetése 
   - tehát 2-es ÉS 3-as pont kell hozzá) 
b, körülbelül anyagilag mire számítsunk
   (na itt tényleg semmi lövésem még megközelítőleg sem)
c, milyen munkafeltételek vannak
   (nemmindegy? Csak jussunk ki :)) 
   - na jó nem mindegy. Ott van pl a medicare, 
    meg az adózást ki intézi, mindenki magának, vagy a cég intézi, 
d, mikor lehetne, vagy kellene kezdeni
   (hát ezt tényleg csak ők, és a papírok beszerzése befolyásolja)
e, pontosan melyik vízumosztályt kell megpályázzuk hozzá 
   (nyilván a 457-est, de biztos ami bizots rá kell kérdezni)
f, amit nem fogok megkérdezni, mert tudom, hogy nem illik ezzel támadni, az a fizetés.
   Bár jó lenne egy körülbelüli adatot csak amiatt tudni, hogy mivel kalkuláljunk. 
   Ezt megpróbálom más irányból kideríteni, csak még nem tudom hogyan, 
   mert amit nem illik, azt nem illik.. 

2., NYELVTANULÁS:
Szakmmunkásként mind a 4 vizsgán minimum 5-ös szintet el kell érni
(tavaszig gyűrjük, és gyűrjük, aztán kiderül mi lesz..)

3., SZAKMAELISMERTETÉS


4., IDEIGLENES VÍZUM:
követemények: Nyelvvizsga: Szakmunkásoknak legalább 5-ös eredményt kell elérni mind a 4 tantárgyból az IELTS vizsgán. Angolul persze a többinek is kell tudni, különben nem kaphat munkát. Meglévő vagyon: nem szükséges. Szakmaelismertetés: szakmunkásoknak szinte mindig szükséges.(B.Zoli honlapjáról)