2014. január 18., szombat

Néhány kintiek által adott válasz pár feltett kérdésre:

(Köszönettel megkaptam néhány kérdésemre a választ a kintiektől)

Milyenek a kinti viszonyok, hogy például az interjúra inkább érdemesebb kiutazni és személyesen körbejárni a cégeket, vagy otthonról is el lehet ezt intézni? 
Szingapúr egy soknemzetiségű ország, többségében kinaiak, malájok, és indiaiak lakják, de élnek itt a világ más tájairól származó emberek is bőven. Itt nincsenek általános, minden cégre érvényes szabályok, nagyon széles a skála. A nagy multiktól a helyi, többnyire angolul nem vagy alig beszélő alkalmazottakat foglalkoztató kis cégekig mindenféle munkaadó előfordul. Ennek megfelelően nincsenek minden helyzetre érvényes szabályok sem, inkább csak néhány általános viselkedési tanácsot adnék. 
A személyes találkozást szerintem semmi nem pótolja, mert azzal kizárható, hogy nagyon más helyzetbe kerülj, mint amire számítasz. Ugyanakkor ennek a költsége jelentős, és ezt egyre kevesebb cég hajlandó vállalni. Adott esetben skype-on lefolytatott beszélgetéssl pótolható. 
Ha lesz interjú, akkor inkább konzervatívan, mint kihívóan öltözz, az utóbbit a merevebb helyeken nem igazán díjazzák. A cégek többsége manapság helyi szerződést ajánl, de néha előfordulnak még ún. ’expat’ szerzödések is. Az utóbbiaknál a fizetés mellett érdemes odafigyelni az esetleges járulékos költségekre (pl. lakáshozzájárulás, iskolai költségek, stb.), mert ezek sokat nyomhatnak a latba. Mindenképpen tisztázd, hogy mit fedez majd az egészségügyi biztosításod, mert a kórházi költségek elég magasak.

Mit kell tudni a szokásokról? Mik a kommunikáció alapvető szabályai?
Attól függ, hogy kikkel találkozol. A névjegyet két kézzel, a másik felé fordítva, egyhe fejbiccentéssel kell átadni, és a másikét is így vesszük el. Muszlim férfi nem fog kezet nővel és viszont, ezt nem is szabad kezdeményezni! 
A ‘sarkos vélemény’ errefelé nem divat, itt inkább ‘körbemagyarázzák’ a problémát. Ellenvéleményed lehet, de ha látod, hogy a tárgyalópartnerednek nem tetszik, ne feltétlenül forszírozd!

Mik azok a dolgok, amikre az interjú alatt érdemes figyelni? Miket kerüljek és mit emeljek ki? 
Szerintem legyél magabiztos, de ne túl lehengerlő! Amiből szerintem itt hiány van, az a kreativitás, ugyanis az itteni oktatási rendszer egyáltalán nem erre, hanem inkább feltétlen engedelmességre tanítja a gyerekeket.

Milyen a nők helyzete és értéke Szingapúrban? Mennyi nőként az esélyem?
Én úgy gondolom, hogy Szingapúrban nincs diszkrimináció a nőkkel szemben. A fiatal nők zöme dolgozik. Az én csapatomban például csak öten vagyunk a 13-ból férfiak, és a kolleganőinknek összesen 10 gyereke van. 

Mekkora fizetésből lehet megélni?
Teljesen attól függ, hogy mennyire vagy hajlandó felveni a helyiek szokásait. Ha a lakótelepeken (HDB) bérelsz szobát, akkor havi 800-1000 szingapúri dollárt fogsz fizetni érte, ha egy teljes lakást, akkor 2500-2800 felett. Ha viszont egy ún. condo-ban akarsz lakást, annak az ára már inkább 3500-6000 dollár lesz.
A ‘hawker center-ben’, ahol a helyiek étkeznek, 2.5-3 dollárért már meg lehet ebédelni, ha megeszed az itteni kajákat. Egyszerűbb éttermekben S$12-15 per fő, elegánsabb helyeken a határ a csillagos ég.
A lakások és autók ára nagyon magas, a ruha olcsóbb, mint otthon, a jó minőségű, megbízható helyről számazó élelmiszerek viszont drágábbak, főleg azok, amiket az itteniek nem esznek.
A jövedelemadó viszont sokkal alacsonyabb, mint otthon, sokaknak nem éri el a 10%-ot sem.

A flóra és fauna mennyire lehet káros (pókok, skorpiók, miegymás)? 
Nem kell emiatt aggódni. Igaz, hogy közel vagyunk az egyenlítőhöz, és a város területén meg ma is van esőerdő, de aki körültekintő, annak az esélye a nemkívánatos találkozásokra szerintem minimális. A 16 év alatt kétszer láttunk (messziről) kobrát, a skorpió itt tudomásunk szerint nem őshonos (a feleségem látott egy pár éve egy hatalmas példányt, de az vszleg elszabadul valahonnan).
A legtöbb meglepetést feltehetően a gekkók okozzák, melyek arasznyi, ártalmatlan gyíkok, melyek előszeretettel látogatnak be a lakásokba. 
Nekem az éghajlat sokkal több gondot okozott, mint az állatok. Magas a páratartalom, emiatt, ha ki kell menni a légkondícionált helységekből, akkor hamar leizzad az ember. Ehhez nagyon nehéz hozzászokni.
A másik, amit nem szabad elhanyagolni, a védőoltások. A hepatitisz A&B kombinált védőoltást mindenképpen be kell adatni, mert az itteniek komoly hányada hordozó. Ha jól emlékszem, a Szent László kórházban volt egy doktornő, aki nagyon profi volt ebben… 

A páromnak inkább asztalosként, vagy gyógymasszőrként lenne érdemesebb kint elkezdeni állást keresnie?
Nem egyszerű kérdés, mert egyik szakmát sem ismerem igazán. Errefelé sok a ‘kínai csodadoktor‘, ők is masszíroznak (többek között). Ugyanakkor a kórházakban az ehhez hasonló pozíciókban többnyire nőket látni, így elképzelhető, hogy kapva kapnának egy jól képzett férfin. Nagyon jó az itteni eü ellátás, sokan külföldről járnak ide gyógyíttatni magukat. Érdemes lenne körbeérdeklődni! Ha gondolod, felteszem a kérdéseidet a FB-ra, és majd a tagok is reagálnak. 

Van-e olyan légitársaság, vagy átszállási kapcsolat amit jobban preferáltok, vagy amivel kicsit kedvezőbben lehet repülni?
Mindenki másra esküszik. Nekünk bejött a Qatar Airways, ezért az elmúlt években szinte kizárólag velük repültünk. Modernek a gépeik, a repterük is elfogadható, Dohában csak pár órát kell várni, és az áraik általában alacsonyabbak a többiekénél. Ami nem a legjobb náluk, hogy Dohában mindig messze áll meg a gép a termináltól, le kell lépcsőzni a gépről és busszal kell bemenni az épületbe, majd vissza ugyanígy. Évek óta híresztelik, hogy lesz új épület, de nyoma sincs. Állítólag megsüllyedt építés közben…


Mi szükséges egy kinti cég megalapításához?

ÁRFOLYAMVÁLTÓ:
http://hu.coinmill.com/HUF_SGD.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése