2014. január 13., hétfő

ÚJ FEJEZET

Nem megyek bele a részletekbe, a korábbiakban mér épp eléggé kitárulkoztam, az utóbbi időkben azonban igen sokat változtam. Új idők jöttek, új szelek fújnak.

SZINGAPÚR

Ez az új irány. Sok az ok. De ami a legfontosabb, az elmúlt sok évet kihasználva jó szaktudást szereztem, és ott sok a jó lehetőség a szakmámban.
Sulim még ugyan tart, bár a BA végzetségem már meg van, most MA-val tolom magam előtt ezt a kérdést, ami még 1.5 év, de úgy gondolom, hogy hiába nappali képzés, egyedi tarendet kérve, abszolválni tudom ennek a befejezését és ugye ott a skype is, ha valaki nagyon akarja az arcomat is látni.

amit eddig összegyűjtöttem már most az nem kevés kérdés és nem kevés információ amit az alábbiakban megosztok:

MUNKÁK:
http://sg.jobsdb.com/sg/job-list/design/graphics/2

CIKKEK:
http://penzcsinalok.transindex.ro/globalis/cikk/13970

NAGYKÖVETSÉG ITTHON:

ttp://www.singapore.hu/index.html, Dr Tóth József, Tiszteletbeli főkonzul
1121 Budapest, Széchenyi-emlék út 13.  Tel.: (06 1) 391 9030  Fax: (06 1) 391 9031  E-mail: info@singapore.hu

NAGYKÖVETSÉG OTT-(HON?):
(majd beírom)

MUNKAVÁLLALÓI VÍZUM:
A Szingapúrban munkavállalás, vagy jövedelemszerzés céljából tartósan tartózkodóknak foglalkoztatási tartózkodási engedélyt ("employment pass") kell kérelmezniük, amelyet a Munkaügyi Minisztériumhoz (Ministry of Manpower) kell benyújtaniuk. Az illegális munkavállalást a hatóságok szigorúan büntetik, az egyéb tartózkodási engedéllyel a városállamban tartózkodók nem vállalhatnak munkát. A foglalkoztatási tartózkodási engedély beszerzéséhez a kérelmezőnek már munkaszerződéssel és az alkalmazó cég garancialevelével kell rendelkeznie. A munkavállalással, jövedelemszerzéssel kapcsolatos tudnivalók és követelmények a munkaügyi tárca honlapján (nem jó a link!) találhatók meg.
A konzulátus álláskereséssel nem foglalkozik.
 A családtagok részére hozzátartozói tartózkodási engedély ("dependant's pass") igényelhető. Tartós tartózkodás esetén a kérelmezőnek kérelméhez csatolnia kell egy helyi garanciavállaló ("local sponsor") nyilatkozatát. 
2008. novemberétől Szingapúrban az EU tagországok állampolgárai 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak. Megfelelő anyagi fedezet, vissza-illeltve továbbutzásra érvényes repülőjegy bemutatásával utazhatnak be Szingapúrba. Az útlevélnek a határátlépéstől számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓSZERZÉS ALATT FELMERÜLT KÉRDÉSEIM:


 • repülőjegy oda, vissza, vagy munkavállalói vízummal csak oda?
 • Munkavállalói vízum + díja?
 • Családtag vízum + díja : ő is dolgozhat?
 • Szállás? Munkáltató segít találni, vagy sos keresni kell, esetleg addig amíg nem találunk: hostel?
 • Útlevél? Dininek van? Meddig érvényes? Meghosszabbítani?
 • CV, MOTIVÁCIÓS LEVÉL, 2 AJÁNLÁS, (kérni korábbi cégeimtől)
 • Kinti vállalkozás alapítása?? Infókat kapok. Azzal a kijutási lehetőségek? + Adózás, egyéb díjak, stb. 
 • Szakma honosítása? Mi kell hozzá? Dini - Masszőr vagy asztalos a jobb? Nekem Diploma elég ha le van fordítva, vagy a leckekönyv is kell? (Angolul oda tudja adni a suli??? )
 • Vízum intézéshez fotót csináltatni
 • Munkaszerződés, garancia levél: mit kell tartalmazzon? Van séma?
 • Vízum miatt ösze kell házasodni? Úgy könnyebb az élettárs vízumát megkapni?
 • Mik az alap megélhetés (szerényen) költségei, munkábajárás, lakás, szoba bérlés, étkezés, egyéb havi költségek, rezsi, telefon stb)


 • Egyelőre ennyi, de most nagyon belehúztunk, úgyhogy nyelvvizsga már megvan, kint tudtommal angolul bárhol elboldogulok, de ha kell a helyi nyelvet is megtanulom, no prob.
  Már megpróbáltam felvenni a kapcsolatot egy ottani FB csoporttal, feltettem nkik pár kérdést, de igyekszünk mindent magunk intézni, úgy nem leszünk senki terhére. 


  3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   VálaszTörlés
  2. Régóta nem írtál, remélem minden összejött!

   VálaszTörlés
   Válaszok
   1. Hát.. közbe jött egy-két apróság :D Az egyik neve Patrik. Most 4 hónapos lesz :D Ő lett életünk értelme. Minden más másodlagos. Egy ideig.
    :)
    Diplomám jövőre megkapom, és akkor talán lesz valami. De amilyen régóta próbálkozom lehet el kell engednem ezt a fonalat.

    Törlés