2014. január 20., hétfő

2014. január 18., szombat

Néhány kintiek által adott válasz pár feltett kérdésre:

(Köszönettel megkaptam néhány kérdésemre a választ a kintiektől)

Milyenek a kinti viszonyok, hogy például az interjúra inkább érdemesebb kiutazni és személyesen körbejárni a cégeket, vagy otthonról is el lehet ezt intézni? 
Szingapúr egy soknemzetiségű ország, többségében kinaiak, malájok, és indiaiak lakják, de élnek itt a világ más tájairól származó emberek is bőven. Itt nincsenek általános, minden cégre érvényes szabályok, nagyon széles a skála. A nagy multiktól a helyi, többnyire angolul nem vagy alig beszélő alkalmazottakat foglalkoztató kis cégekig mindenféle munkaadó előfordul. Ennek megfelelően nincsenek minden helyzetre érvényes szabályok sem, inkább csak néhány általános viselkedési tanácsot adnék. 
A személyes találkozást szerintem semmi nem pótolja, mert azzal kizárható, hogy nagyon más helyzetbe kerülj, mint amire számítasz. Ugyanakkor ennek a költsége jelentős, és ezt egyre kevesebb cég hajlandó vállalni. Adott esetben skype-on lefolytatott beszélgetéssl pótolható. 
Ha lesz interjú, akkor inkább konzervatívan, mint kihívóan öltözz, az utóbbit a merevebb helyeken nem igazán díjazzák. A cégek többsége manapság helyi szerződést ajánl, de néha előfordulnak még ún. ’expat’ szerzödések is. Az utóbbiaknál a fizetés mellett érdemes odafigyelni az esetleges járulékos költségekre (pl. lakáshozzájárulás, iskolai költségek, stb.), mert ezek sokat nyomhatnak a latba. Mindenképpen tisztázd, hogy mit fedez majd az egészségügyi biztosításod, mert a kórházi költségek elég magasak.

Mit kell tudni a szokásokról? Mik a kommunikáció alapvető szabályai?
Attól függ, hogy kikkel találkozol. A névjegyet két kézzel, a másik felé fordítva, egyhe fejbiccentéssel kell átadni, és a másikét is így vesszük el. Muszlim férfi nem fog kezet nővel és viszont, ezt nem is szabad kezdeményezni! 
A ‘sarkos vélemény’ errefelé nem divat, itt inkább ‘körbemagyarázzák’ a problémát. Ellenvéleményed lehet, de ha látod, hogy a tárgyalópartnerednek nem tetszik, ne feltétlenül forszírozd!

Mik azok a dolgok, amikre az interjú alatt érdemes figyelni? Miket kerüljek és mit emeljek ki? 
Szerintem legyél magabiztos, de ne túl lehengerlő! Amiből szerintem itt hiány van, az a kreativitás, ugyanis az itteni oktatási rendszer egyáltalán nem erre, hanem inkább feltétlen engedelmességre tanítja a gyerekeket.

Milyen a nők helyzete és értéke Szingapúrban? Mennyi nőként az esélyem?
Én úgy gondolom, hogy Szingapúrban nincs diszkrimináció a nőkkel szemben. A fiatal nők zöme dolgozik. Az én csapatomban például csak öten vagyunk a 13-ból férfiak, és a kolleganőinknek összesen 10 gyereke van. 

Mekkora fizetésből lehet megélni?
Teljesen attól függ, hogy mennyire vagy hajlandó felveni a helyiek szokásait. Ha a lakótelepeken (HDB) bérelsz szobát, akkor havi 800-1000 szingapúri dollárt fogsz fizetni érte, ha egy teljes lakást, akkor 2500-2800 felett. Ha viszont egy ún. condo-ban akarsz lakást, annak az ára már inkább 3500-6000 dollár lesz.
A ‘hawker center-ben’, ahol a helyiek étkeznek, 2.5-3 dollárért már meg lehet ebédelni, ha megeszed az itteni kajákat. Egyszerűbb éttermekben S$12-15 per fő, elegánsabb helyeken a határ a csillagos ég.
A lakások és autók ára nagyon magas, a ruha olcsóbb, mint otthon, a jó minőségű, megbízható helyről számazó élelmiszerek viszont drágábbak, főleg azok, amiket az itteniek nem esznek.
A jövedelemadó viszont sokkal alacsonyabb, mint otthon, sokaknak nem éri el a 10%-ot sem.

A flóra és fauna mennyire lehet káros (pókok, skorpiók, miegymás)? 
Nem kell emiatt aggódni. Igaz, hogy közel vagyunk az egyenlítőhöz, és a város területén meg ma is van esőerdő, de aki körültekintő, annak az esélye a nemkívánatos találkozásokra szerintem minimális. A 16 év alatt kétszer láttunk (messziről) kobrát, a skorpió itt tudomásunk szerint nem őshonos (a feleségem látott egy pár éve egy hatalmas példányt, de az vszleg elszabadul valahonnan).
A legtöbb meglepetést feltehetően a gekkók okozzák, melyek arasznyi, ártalmatlan gyíkok, melyek előszeretettel látogatnak be a lakásokba. 
Nekem az éghajlat sokkal több gondot okozott, mint az állatok. Magas a páratartalom, emiatt, ha ki kell menni a légkondícionált helységekből, akkor hamar leizzad az ember. Ehhez nagyon nehéz hozzászokni.
A másik, amit nem szabad elhanyagolni, a védőoltások. A hepatitisz A&B kombinált védőoltást mindenképpen be kell adatni, mert az itteniek komoly hányada hordozó. Ha jól emlékszem, a Szent László kórházban volt egy doktornő, aki nagyon profi volt ebben… 

A páromnak inkább asztalosként, vagy gyógymasszőrként lenne érdemesebb kint elkezdeni állást keresnie?
Nem egyszerű kérdés, mert egyik szakmát sem ismerem igazán. Errefelé sok a ‘kínai csodadoktor‘, ők is masszíroznak (többek között). Ugyanakkor a kórházakban az ehhez hasonló pozíciókban többnyire nőket látni, így elképzelhető, hogy kapva kapnának egy jól képzett férfin. Nagyon jó az itteni eü ellátás, sokan külföldről járnak ide gyógyíttatni magukat. Érdemes lenne körbeérdeklődni! Ha gondolod, felteszem a kérdéseidet a FB-ra, és majd a tagok is reagálnak. 

Van-e olyan légitársaság, vagy átszállási kapcsolat amit jobban preferáltok, vagy amivel kicsit kedvezőbben lehet repülni?
Mindenki másra esküszik. Nekünk bejött a Qatar Airways, ezért az elmúlt években szinte kizárólag velük repültünk. Modernek a gépeik, a repterük is elfogadható, Dohában csak pár órát kell várni, és az áraik általában alacsonyabbak a többiekénél. Ami nem a legjobb náluk, hogy Dohában mindig messze áll meg a gép a termináltól, le kell lépcsőzni a gépről és busszal kell bemenni az épületbe, majd vissza ugyanígy. Évek óta híresztelik, hogy lesz új épület, de nyoma sincs. Állítólag megsüllyedt építés közben…


Mi szükséges egy kinti cég megalapításához?

ÁRFOLYAMVÁLTÓ:
http://hu.coinmill.com/HUF_SGD.html


2014. január 13., hétfő

ÚJ FEJEZET

Nem megyek bele a részletekbe, a korábbiakban mér épp eléggé kitárulkoztam, az utóbbi időkben azonban igen sokat változtam. Új idők jöttek, új szelek fújnak.

SZINGAPÚR

Ez az új irány. Sok az ok. De ami a legfontosabb, az elmúlt sok évet kihasználva jó szaktudást szereztem, és ott sok a jó lehetőség a szakmámban.
Sulim még ugyan tart, bár a BA végzetségem már meg van, most MA-val tolom magam előtt ezt a kérdést, ami még 1.5 év, de úgy gondolom, hogy hiába nappali képzés, egyedi tarendet kérve, abszolválni tudom ennek a befejezését és ugye ott a skype is, ha valaki nagyon akarja az arcomat is látni.

amit eddig összegyűjtöttem már most az nem kevés kérdés és nem kevés információ amit az alábbiakban megosztok:

MUNKÁK:
http://sg.jobsdb.com/sg/job-list/design/graphics/2

CIKKEK:
http://penzcsinalok.transindex.ro/globalis/cikk/13970

NAGYKÖVETSÉG ITTHON:

ttp://www.singapore.hu/index.html, Dr Tóth József, Tiszteletbeli főkonzul
1121 Budapest, Széchenyi-emlék út 13.  Tel.: (06 1) 391 9030  Fax: (06 1) 391 9031  E-mail: info@singapore.hu

NAGYKÖVETSÉG OTT-(HON?):
(majd beírom)

MUNKAVÁLLALÓI VÍZUM:
A Szingapúrban munkavállalás, vagy jövedelemszerzés céljából tartósan tartózkodóknak foglalkoztatási tartózkodási engedélyt ("employment pass") kell kérelmezniük, amelyet a Munkaügyi Minisztériumhoz (Ministry of Manpower) kell benyújtaniuk. Az illegális munkavállalást a hatóságok szigorúan büntetik, az egyéb tartózkodási engedéllyel a városállamban tartózkodók nem vállalhatnak munkát. A foglalkoztatási tartózkodási engedély beszerzéséhez a kérelmezőnek már munkaszerződéssel és az alkalmazó cég garancialevelével kell rendelkeznie. A munkavállalással, jövedelemszerzéssel kapcsolatos tudnivalók és követelmények a munkaügyi tárca honlapján (nem jó a link!) találhatók meg.
A konzulátus álláskereséssel nem foglalkozik.
 A családtagok részére hozzátartozói tartózkodási engedély ("dependant's pass") igényelhető. Tartós tartózkodás esetén a kérelmezőnek kérelméhez csatolnia kell egy helyi garanciavállaló ("local sponsor") nyilatkozatát. 
2008. novemberétől Szingapúrban az EU tagországok állampolgárai 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak. Megfelelő anyagi fedezet, vissza-illeltve továbbutzásra érvényes repülőjegy bemutatásával utazhatnak be Szingapúrba. Az útlevélnek a határátlépéstől számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓSZERZÉS ALATT FELMERÜLT KÉRDÉSEIM:


  • repülőjegy oda, vissza, vagy munkavállalói vízummal csak oda?
  • Munkavállalói vízum + díja?
  • Családtag vízum + díja : ő is dolgozhat?
  • Szállás? Munkáltató segít találni, vagy sos keresni kell, esetleg addig amíg nem találunk: hostel?
  • Útlevél? Dininek van? Meddig érvényes? Meghosszabbítani?
  • CV, MOTIVÁCIÓS LEVÉL, 2 AJÁNLÁS, (kérni korábbi cégeimtől)
  • Kinti vállalkozás alapítása?? Infókat kapok. Azzal a kijutási lehetőségek? + Adózás, egyéb díjak, stb. 
  • Szakma honosítása? Mi kell hozzá? Dini - Masszőr vagy asztalos a jobb? Nekem Diploma elég ha le van fordítva, vagy a leckekönyv is kell? (Angolul oda tudja adni a suli??? )
  • Vízum intézéshez fotót csináltatni
  • Munkaszerződés, garancia levél: mit kell tartalmazzon? Van séma?
  • Vízum miatt ösze kell házasodni? Úgy könnyebb az élettárs vízumát megkapni?
  • Mik az alap megélhetés (szerényen) költségei, munkábajárás, lakás, szoba bérlés, étkezés, egyéb havi költségek, rezsi, telefon stb)


  • Egyelőre ennyi, de most nagyon belehúztunk, úgyhogy nyelvvizsga már megvan, kint tudtommal angolul bárhol elboldogulok, de ha kell a helyi nyelvet is megtanulom, no prob.
    Már megpróbáltam felvenni a kapcsolatot egy ottani FB csoporttal, feltettem nkik pár kérdést, de igyekszünk mindent magunk intézni, úgy nem leszünk senki terhére. 


    2013. december 28., szombat

    minimál

    Jelentkeztem egy komoly pozícióra Új Zélandra. Aki még véletlenül olvas drukkoljon.

    2013. július 8., hétfő

    Nem vagyok fényesen

    Végül igen gyorsan kiderült számomra, tényleg nem akarja ausztrália, hogy ott éljem le az életem, belevágtam 4 napja, és mire jutottam: Egyeztettem a Bertok Zolival, és a végeredmény az, hogy a szakmámat már egy állam sem támogatja, vagyis de támogatta, de a helyek beteltek, és hiába dolgozom benne évek óta, még az ez után járó pontjaimat sem tudom érvényeíteni, mert csak a főiskolai végzettséggel érhetném el ezt, de azt meg csak most fejeztem be, így a szakmában eltöltött eddigi nem kelvés gyakorlatom is elporladt az éterben.
    Ismétlem magam: ez gyorsan ment.
    Hacsak nem történik valami csoda, akkor ez itt az utolsó bejegyzésem.

    Sziasztok.

    Volt aki nem drukkolt neki csak ennyi: nyertél.

    Levél Bertók Zolinak

    1.,
    Ma elküldöm a levelet Bertók Zolinak, ami szűken tartalmazza a jelenlegi helyzetünket, a pontjaimat, a hivatalos, és nem hivatalos adatainkat.
    Szeretettel várom az ő válaszát is.

    2.,
    Tibivel közösen elkészítettünk egy komplex önéletrajzot, ami ilyenoldalakat tartalmaz:
    * Covering letter
    * CV
    * Recommendation
    * Final degree of professional
    * Yearly degree of professional
    Még 1-2 pont hiányos, de kompplex.
    Az oka hogy elkészült: több álláshirdetést találtunk, ami nem jelzi, hogy kizárólag rezidensek jeletkezhetnek, így próba cseresznye, keresgélés, és elküldés.
    Ahogy korábban is említettem, főleg Sydney külvárosaiban vannak állások, így ha minden igaz és tényleg (bár ezt kimondani nehezebbre esik mint leírni) sikerül valami végre, akkor megpróbálunk egy ilyen szponzoros verziót első körben. ahogy korábban is írtam. Hátha. Nátha.

    3.,
    Az ausztrál barátnőm nem írt vissza, bár a levelem elolvasta. Még várok egy napot.


    Tegnap kicsit aktív voltam

    Néhány kis update, mert tegnap valóban kicsit belehúztam az intézkedésbe.

    Egyrészt kiderült az au.neten, hogy a B2 Komplexem eredménye kb ennyit érhet: 5.5-6.5 IELTS,
    ahhoz hogy a 7.0 elérhető legyen a C1 et kellene megszerezni. Az egy kicsit még odébb van, úgyhogy tényleg gyúrni kell még rá. Hajráááááááá.
    Ezt javasolták, hogy tanulmányozzam /tesztek, gyakorló feladatok/ : http://ielts-simon.com/
    + update az updateben, a Bertok Zoli válaszolt a kérdésemre, hogy a vizsga mennyi ideig érvényes, és a jelenlegi szabályozás 3 évet ad a vizsga érvényességére. Ez mondjuk jó hír.
    Azt hiszem Augusztusban csinálok egy próbavizsgát, és utána ha jó az eredmény akkor komolyan és frissiben leteszem újra. Vagy tanulok tovább.

    Második update:
    A tegnapi scholarshipes kérdésemhez megérkezett a válasz: question rejected.
    Pedig csak egy értelmes intelligens kérdés volt. Namindegy. Továbblépek.

    Harmadik update:
    Feltettem egy kérdést egy Ausztrál barátnőmnek, itt is várom a választ.

    Negyedik update:
    Mindkettőnknek elkezdtem keresgetni állást, és meglepetésemre elég sok van.
    Tibinek főleg Sydneyben, nekem úgy mindenfelé. Úgyhogy akkor alkalmazkodom, és én is arrafelé keresgélek ITT.

    Ötödik update:
    Azért megint benne van a pakliban, hogy jelentkeztem 2 éves nappali MA Graphic Designer képzésre és ha felvesznek, nem tudom hogy fogok dönteni, de talán egyedi tanrenddel meg fogom tudni oldani ha kimegyünk. Legalábbis remélem. Mondjuk még ennél tovább nem agyalok rajta, mert még nem derült ki, hogy kellek e az egyetemnek. Majd 26.-án.

    Hatodik update:
    Egyelőre nincs.