Piros az tilos

Ezt most találltam, és mivel készülődünk már összepakolni a bőröndöket, meg a nagyikákat is trenírozzuk, ha kijönnek, a rúd szalámit, és a túrórudit felejtsék el, ezért inkább bemásolom, így mindíg kéznél lesz, hogy csekkolhassuk, mit szabad és mit nem:

 Az ország elhagyásakor tilos kivinni kagylókat, koralldarabokat, beleértve a tengerben és tengerparti strandokon találtakat is. Repülőtéren személyenként 20 NZD repülőtéri illetéket kell fizetni, ami fizethető valutában készpénzben, vagy hitelkártyával. A nemzetközi gyakorlatban általánosan tiltott (drog, fegyver, biológiai, vegyi stb.) árun túlmenően mindennemű nyers élelmiszer, mezőgazdasági termékek, elefántcsontból készült ékszerek bevitele tilos. A be nem vallott és a vámvizsgálat során megtalált termék elkobzása mellett szokatlanul magas helyszíni büntetés kiszabására lehet számítani. Narkotikumot tartalmazó szív-, depressziós és egyéb gyógyszerek bevitele csak eredeti csomagolásban és a gyógyszert rendelő orvos (angol nyelvű) igazolásának felmutatásával történhet.

Az új-zélandi karantén-szabályok szigorúak, az országba nem lehet bevinni nyers élelmiszereket (hús, húskészítmények, méz, tejtermékek, stb.). Részletes tájékoztató található az következő honlapon: www.biosecurity.govt.nz/enter. A repülőtéren az új-zélandi hatóságok alaposan átvizsgálják a beutazók csomagjait, esetleg fertőtlenítést rendelhetnek el a szerves anyagból – fa, csont, bőr, stb. - készült tárgyak esetében. Eredeti csomagolásban lévő egyéb élelmiszereket (fűszereket, csokoládét) általában beengednek az országba. A hatóságok pénzbüntetéssel sújthatják a karantén-szabályok megszegőit. A nagykövetség azt tanácsolja a beutazni kívánó magyar állampolgároknak, hogy kétely esetén kérjék ki az új-zélandi mezőgazdasági minisztérium repülőtéren tartózkodó képviselőjének tanácsát.

egyébiránt még ezeket szedtem össze: megkezdett ennivalót még a vámvizsgálat elött ki kell dobni, mézet tilos bevinni, kézpénzt sem szabad, túl sok alkoholt sem - bár mi antialkeszok vagyunk, de hátha valakit ez is érdekel, állati eredetű termélkeket, pl ilyenre is figyelni érdemes, a csokiban pl tej van, azt be kell vallani a vámnál, de eredeti csomagolásában bemehet, ahogy a fűszer is.

Kifelé pedig tilos a kagyló és a korall. Érdekes. Van belőle dögivel, amit kisodor a tenger... Na mindegy tudomásul vesszük. Gondolom egyébként befelé ugyanúgy tilos, ha olyan helyről jössz, ahol van.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gyerekek kijelentése magyarországról

A telefonszámaink DAY_0

Hoppá nem koalás. Kiwis.